Costumiere/ Costumier jongens- en herenvak

Leerplan:
In deze modevakopleiding leer je zelfstandig patronen te tekenen en te naaien van jongens en herenkleding kleding. Er worden diverse naaitechnieken aan de hand van deelopdrachten genaaid zoals o.a inzetten van een rits, knoopsgat maken, zakken en kragen. Er wordt veel aandacht besteed aan het naaien van de kleding van de patronen die je zelf hebt getekend op ware grootte en op ½ schaal. Ervaring krijgen met patroonteken en naaivaardigheid is erg belangrijk. 
Na deze opleiding kan je zelfstandig kledingpatronen tekenen op maat en het patroon zelfstandig uitwerken tot een kledingstuk. Je leert ook te werken met diverse industrie machines.

Vakken:
- Patroontekenen op ware grootte en 1/4 schaal
- Naaien van deelopdrachten
- Tekenen en naaien van het herencolbert*
- Naaien van kledingstukken op ware grootte en ½ schaal
- Textielwarenkennis ( o.a. leren herkennen van stoffen)
- Praktijkkennis

Digitaal lesmateriaal
Je krijgt toegang tot ondersteunend digitaal lesmateriaal. Je krijgt dan via een persoonlijke code toegang tot o.a. instructie video’s die je zowel tijdens de les als thuis kunt bekijken. Hierdoor heb je, op een door jou gekozen tijdstip thuis onze ondersteuning bij je naaiwerk en het maken van huiswerk.

Na deze opleiding kan je verder gaan met de opleiding tot Coupeur/ Coupeuse dames kleding of je verder verdiepen in het herenvak d.m.v. specialisatie cursussen in het herencolbert. Je kan een baan zoeken als beginnend kleermaker in een atelier van bijvoorbeeld een theater of mode atelier. Je helpt mee met het vervaardigen van gespecialiseerde kleding of je eigen atelier starten.

Opleidingsduur – studiebelasting:
De opleidingsduur minimaal 2 jaar, één dagdeel in de week  op een avond, ochtend of middag. Het huiswerk is gemiddeld 8 – 10  uur per week.

Opleidingsniveau: MBO-4 niveau

Kijk hier voor de lestijden en vakantierooster

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Vooropleiding/ toelating:
Je moet voldoende naai-ervaring hebben om de opleiding tot Costumier herenvak te kunnen volgen. Via de Naailessen kan je instromen in de opleiding. Je kan ook de basis mode opleiding volgen en als die met goed gevolg is afgerond kan je gelijk instomen in de modevakopleiding tot Costumière.

Heb je al wel voldoende naai-ervaring dan is het mogelijk om gelijk te beginnen met de opleiding Tijdens een intake gesprek vragen wij kledingstukken die je hebt genaaid mee te nemen. Wij kunnen dan beoordelen of het niveau haalbaar is.

Afsluitend examen:
De mode opleiding wordt afgesloten met het examen tot Coupeur/ Coupeuse jongens- en herenkleding die landelijk wordt afgenomen in Utrecht ( Danckaerts Modevakopleidingen). Bij het behalen van het examen ontvang je het diploma Coupeur/ Coupeuse jongens- en herenkleding
Het examen duurt 1 dag.

Opleidingskosten:
één dagdeel per week       € 1128,- Schooljaar (2024 2025)

Tentamen kosten              € 65,- ( incl. materialen)
Examenkosten: 


Benodigde boeken:
Herenkleding (uitg. Danckaerts) € 51,95

Meisjes- en jongenskleding ( uitg. Danckaerts) € 51,95
Alledaags Textiel (uitg. LPM) € 141,25
Werkboek € 35,00

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken die u gaat maken moet u zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 350,-

schrijf je hier in
Aanmelden voor de juiste opleiding!

Laten we samen kijken wat bij jou past.