Opleiding Modeontwerper/ fashion designer

Heb jij een passie voor mode en ben je creatief?
Dan is deze opleiding een geweldige kans om te leren modetekenen/ontwerpen, Mouleren en de basis vaardigheden voor het realiseren van je ontwerpen en meer!

Onze Modevakschool heeft kwaliteit en een persoonlijke benadering hoog in het vaandel staan. Deze opleiding is voor iedereen geschikt die een passie heeft voor mode en zich daarin verder wil ontwikkelen.

Leerplan:

Tijdens deze veelzijdige opleiding leer je diverse aspecten van het mode ontwerpen. Moodboards maken, tekenen van modefiguren en allerlei ontwerp-oefeningen om je creativiteit te prikkelen en het vervaardigen van de ontwerpen

In dit afwisselende jaar behandelen we o.a.

  • Moodboards:             scheppen van een eigen sfeerbeeld
  • Modetekenen:           schetsen, presentatiefiguren, accessoires, materiaal uitdrukking, werktekeningen
  • Modeontwerpen:       n.a.v. moodboards, thema’s, silhouetten etc.
  • Presenteren:             aandacht voor de portfolio

2 lezingen: kostuumcollege.

  • Mouleren:                het maken van patronen voor de ontwerpen d.m.v. mouleren en draperen van stoffen.
  • Patroontekenen:      vaardigheden van het patroontekenen
  • Naaien:                   vaardigheden voor het maken van de ontwerpen met de naaimachine ( industrie naaimachine)
  • Textielwarenkennis:  het herkennen van verschillende stoffen en stof gebruik

en veel meer!

We besteden veel aandacht aan het visualiseren en het schetsen van een idee dat in de praktijk uitgevoerd gaat worden. Ook de ontwikkeling van een eigen handschrift, smaak en stijl heeft prioriteit. We werken stapsgewijs met veel schetsen en diverse ontwerpoefeningen toe naar de eindopdracht. Daarbij wordt ook kritisch gekeken naar de doelgroep, de rode draad in de collectie en de uitvoerbaarheid ervan. Het eind van het schooljaar sluit je af met een unieke en persoonlijke portfolio.

Het modekenen en ontwerpen wordt gegeven door Ellen Breeuwer-Seuren. Ellen studeerde mode aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Zij is jaren werkzaam geweest als mode-ontwerpster en mode-illustrator. De laatste 20 jaar werkt zij als docente modetekenen met de meest uiteenlopende doelgroepen.

Met deze opgedane kennis en je persoonlijke portfolio kun je bijvoorbeeld een eigen collectie opzetten en starten met een eigen mode-label of werk zoeken bij een bedrijf in de mode. Je kan ook met je persoonlijke portfolio een toelating doen in het vervolg mode onderwijs.

Digitaal lesmateriaal
Tijdens de opleiding krijg je toegang tot ondersteunend digitaal lesmateriaal voor de naai en patroonteken lessen. Je krijgt dan via een persoonlijke code toegang tot o.a. instructie video’s die je zowel tijdens de les als thuis kunt bekijken. Hierdoor heb je, op een door jou gekozen tijdstip thuis onze ondersteuning bij je naaiwerk en het maken van huiswerk.

Opleidingsduur/ studiebelasting:
Voor de opleiding modeontwerper van één schooljaar, 40 lesdagen
De lessen zijn één keer in de week alleen op
donderdag van 9.30 uur tot 15.30 uur en 4 lesdagen op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. De lessen op zaterdag zijn Moulage lessen. Zaterdag 4, 11, 18 en 25 november 2023

Het huiswerk is gemiddeld 8 – 10  uur per week. 
De opleiding start weer in september 2023

(start bij minimaal 6 aanmeldingen)

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Afsluiting:
Na het afronden van de collectie, met goed gevolg, ontvang je een Certificaat voor de opleiding ontwerpen en een Certificaat van de Moulage cursus.

Vervolg opleiding:
Je kunt je daarna ook verder specialiseren in het technische gedeelte van het modevak en een opleiding volgen tot Costumier/ Costumière, Coupeur/Coupeuse of de lingerie opleiding volgen.

Opleidingskosten: 
1 dag per week: € 3.149,-  ( 40 lesdagen) (schooljaar 2022-2023)
- Deze opleiding komt in aamerking voor de
STAP-budget subsidie

Het is ook mogelijk om van deze opleiding alleen het teken en ontwerp gedeelte te volgen. kijk hier

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitg. Danckaerts) € 51,95

Alledaags Textiel (LPM) € 128,40

Materiaalkosten:
Voor het mode ontwerpen ca. € 300,- (zelf aan te schaffen volgens de materialenlijst). De materialen voor het uitvoeren van de ontwerpen van je eigen collectie dien je zelf aan te schaffen zoals o.a. stof en fournituren. Geschatte kosten € 350,- 
Je kunt deze ook via de Modevakschool bestellen of in een stoffenwinkel/ markt kopen. Wij hebben kortingsbonnen van een aantal stoffenwinkels.

 

schrijf je hier in
Aanmelden voor de juiste opleiding!

Laten we samen kijken wat bij jou past.