Basis opleiding

Dit basis jaar is bedoeld voor iedereen die geen of weinig ervaring heeft met het vervaardigen van kleding. Iedereen kan dit basis jaar volgen om de meest uiteenlopende redenen:

  • Voor middelbare scholieren die in de toekomst plannen hebben in de mode te gaan werken en de opleiding tot Costumière, Coupeur, modeontwerper te volgen.
  • Volwassenen die zich graag willen bekwamen in het kleermakersvak.

Leerplan:
In dit basis jaar leer je omgaan met de naaimachine en de verschillende mogelijkheden daarvan. Je leert verschillende naaitechnieken zoals zakken, ritsen etc. in deel opdrachten en hand naaitechnieken.

Je gaat kleding maken van bestaande patronen en je leert daarbij de voorkomende naaitechnieken van het kledingstuk. Je maakt ook kennis met het tekenen van patronen. Je gaat een aantal eenvoudige kledingstukken maken waarvan je zelf het patroon hebt getekend. In dit basis jaar krijg je inzicht hoe verschillende kledingstukken in elkaar zitten, waar je rekening mee moet houden bij het in elkaar naaien, stofkeuze en nog veel meer. Je mag in overleg met de docent je eigen kledingstukken kiezen die je wilt gaan maken. We besteden in dit jaar veel aandacht aan het naaien van de kleding.

Digitaal lesmateriaal
In het schooljaar 2020-2021 starten wij met ondersteunend digitaal lesmateriaal. Je krijgt dan via een persoonlijke code toegang tot o.a. instructie video’s die je zowel tijdens de les als thuis kunt bekijken. Hierdoor heb je, op een door jou gekozen tijdstip thuis onze ondersteuning bij je naaiwerk.

Opleidingsduur – studiebelasting:
De basis opleiding duurt één jaar en omvat 37 lesweken, één dag per week of één dagdeel in de week.
Deze modevakopleiding is ook te volgen in een meerdaagse opleiding. Vraag naar de mogelijkheden.

Kijk hier voor de lestijden en schoolvakantie

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Vervolg opleiding:
Deze basis cursus is geschikt als vooropleiding tot de opleiding tot Costumière. Aan het einde van de basis opleiding wordt beoordeeld of je wordt toegelaten tot de Costumière opleiding.

Opleidingskosten:
één dagdeel per week € 869,00 per schooljaar, 37 lessen (schooljaar 2022-2023)

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitgave Danckaerts) € 51,95
Werkboek € 32,00

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken en technieken die je gaat maken moet je zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 300,- Je kunt deze ook via de Modevakschool bestellen of in een stoffenwinkel/ markt kopen. Wij hebben kortingsbonnen van een aantal stoffenwinkels.

schrijf je hier in
Aanmelden voor de juiste opleiding!

Laten we samen kijken wat bij jou past.