Kostuumcollege

Veel modeontwerpers van naam en faam laten zich inspireren door de kunstgeschiedenis en kostuumhistorie. In de kostuumcolleges behandelt kunsthistorica en journalist Dorien Tamis die onderwerpen op een toegankelijke manier, zowel aan de hand van afbeeldingen als met echte stoffen en kledingstukken. De lezingen zijn opgebouwd rond actuele thema’s en/of meer praktisch gerichte onderwerpen.
Voor de tweede helft van het leerjaar 2022/23 staan twee colleges op het programma.

Het eerste college is opgebouwd rond het meest dringende probleem in de mode van dit moment: duurzaamheid. Voor een ontwerper als Ronald van der Kemp is het zijn unique selling point, het hergebruik van kleding en stoffen voor zijn couture. In de milieu-onvriendelijke modeindustrie wordt recycling en duurzame productie steeds belangrijker. Wat kunnen we leren van de tijd voor die van fast fashion, toen stoffen en kleding zo duur waren dat  alles tot op de laatste draad moest worden doorgegeven, vermaakt, versteld en hergebruikt?

In het tweede college komt het silhouet van kleding aan de orde, want kleding wordt niet alleen gebruikt om lichaamsvormen te benadrukken maar ook om die te vervormen. Op dit moment zien we steeds meer plus-size modellen in de mode verschijnen, nadat tientallen jaren de maatstaf de graatmagere mannequin was. In vroeger tijden werden steeds andere delen van het lichaam benadrukt, ingesnoerd of uitvergroot. Wat betekenen die vervormingen voor de snit van kleding?  

De kostuumcolleges zijn onderdeel van de opleiding Modeontwerper/fashiondesigner, maar zijn ook toegankelijk voor iedereen die hier interesse voor heeft.

Docent: Dorien Tamis
kunsthistorica en journalist

Cursus duur      :  2 colleges van ca. 10.30 uur tot 12.30 uur
Datums             : datums volgen 
Kosten              :  € 50,- 2 colleges

De colleges gaan door bij minimaal 8 cursisten

schrijf je hier in