Opleiding Modeontwerper/ fashion designer

Ben je creatief, dol op mode en heb je de ambitie om als modeontwerper aan de slag te gaan? 
Dan is deze opleiding een geweldige kans en aanzet om je in een jaar tijd te specialiseren in het mode ontwerpen. In deze periode (bijvoorbeeld na het afronden van de middelbare school) werk je doelgericht aan een mogelijke toekomst in de modewereld.

Onze Modevakschool heeft kwaliteit en een persoonlijke benadering hoog in het vaandel staan. Deze opleiding is voor iedereen geschikt die een passie heeft voor mode en zich daarin verder wil ontwikkelen.

Leerplan:
Tijdens deze veelzijdige opleiding maak je kennis met diverse aspecten van het mode ontwerpen. Moodboards maken, tekenen van modefiguren en allerlei ontwerp-oefeningen om je creativiteit te prikkelen. We besteden ook veel tijd aan het verwezenlijken van het ontwerp. Je leert omgaan met de naaimachine en met verschillende industrie naaimachines, de basis voor patroontekenen, mouleren en naaien van je eigen collectie. Afwisselend zijn ook de gastlessen die tussendoor plaatsvinden, zoals textielkennis en kostuumgeschiedenis. Ook vinden er lezingen plaats van ontwerpers uit de modebranche om je een beeld te geven van het werken in de praktijk.

We besteden veel aandacht aan het visualiseren en het schetsen van een idee dat in de praktijk uitgevoerd gaat worden. Ook de ontwikkeling van een eigen handschrift, smaak en stijl heeft prioriteit. We werken stapsgewijs met veel schetsen en diverse ontwerpoefeningen toe naar de eindopdracht; een kleine collectie, compleet met moodboard, kleur en materiaal idee. 
Daarbij wordt ook kritisch gekeken naar de doelgroep, de rode draad in de collectie en de uitvoerbaarheid ervan. Het eind van het schooljaar sluit je af met een unieke en persoonlijke portfolio.

Met deze opgedane kennis en je persoonlijke portfolio kun je een eigen collectie opzetten en starten met een eigen mode-label of een baan zoeken als ontwerper in de mode branche

Opleidingsduur/ studiebelasting:
Voor de opleiding modeontwerper van één jaar (37 lesweken) zijn er drie mogelijkheden om de lessen te volgen:

  • 2 dagen per week: modeontwerpen, 1 ½  dag naailes en patroontekenen en 4 zaterdagen Moulage.
  • 1 dag per week:  modeontwerpen, ½ dag naailes en patroontekenen, en 4 zaterdagen Moulage.
  • Bij voldoende naai-ervaring en vakkennis is het ook mogelijk om alleen de mode ontwerp lessen te volgen, ½ dag per week:  modeontwerpen en 4 zaterdagen Moulage.

Het huiswerk is gemiddeld 8 – 10  uur per week. 
De opleiding start in september 2019.
kijk hier voor de lestijden en vakantierooster

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 10 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Afsluitend examen:
Na het afronden van de collectie, met goed gevolg, ontvang je een schooldiploma Modeontwerper en een Certificaat van de Moulage cursus.

Vervolg opleiding:
Je kunt je daarna ook verder specialiseren in het technische gedeelte van het modevak en een opleiding volgen tot Costumier/ Costumière, Coupeur/Coupeuse of de lingerie opleiding volgen. Het is ook mogelijk om de ontwerp opleiding gecombineerd te volgen met de dagdeel opleiding  tot Costumière. Vraag naar de mogelijkheden.

Opleidingskosten: 
2 dagen per week: € 3.995,- Modeontwerpen, 1 ½  naailes en patroontekenen, 4 zaterdagen Moulage
1 dag per week: € 2.695,- Modeontwerpen, ½ dag naailes en patroontekenen, 4 zaterdagen Moulage.
½ dag per week: € 1.500,- Modeontwerpen  van 12.30 uur tot 15.30 uur

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitg. Danckaerts) € 49,95

Eenvoudige textielwarenkennis ( uitg. Wolters- Noordhoff) € 20,-
Werkboek € 32,-

Materiaalkosten:
Voor het mode ontwerpen ca. € 300,- (zelf aan te schaffen volgens de materialenlijst). De materialen voor het uitvoeren van de ontwerpen van je eigen collectie dien je zelf aan te schaffen zoals o.a. stof en fournituren. Geschatte kosten € 350,- 
Je kunt deze ook via de Modevakschool bestellen of in een stoffenwinkel/ markt kopen. Wij hebben kortingsbonnen van een aantal stoffenwinkels. 

schrijf je hier in
Aanmelden voor de juiste opleiding!

Laten we samen kijken wat bij jou past.