Opleiding Costumier/ Costumière

Leerplan:
In deze modevakopleiding leer je zelfstandig patronen tekenen. Je leert het naaien van dames- en meisjes kleding. Er worden diverse naaitechnieken aan de hand van deelopdrachten genaaid zoals o.a inzetten van een rits, knoopsgat maken, zakken en kragen. Er wordt veel aandacht besteed aan het naaien van de kleding van de patronen die je zelf hebt getekend op ware grootte en op ½ schaal. Ervaring krijgen met patroonteken en naaivaardigheid is erg belangrijk. Om veel vakkennis op te doen ga je helpen met het naaien van kleding voor o.a. Theater, toneel en voor particulieren. Bij deze opleiding doe je veel vakkennis op uit de praktijk. Je leert ook te werken met diverse industrie naaimachines.

Na deze modevakopleiding kan je zelfstandig eenvoudige patronen tekenen op maat en het patroon zelfstandig uitwerken tot een kledingstuk op maat.

Vakken:
- Patroontekenen (basis) op ware grootte en 1/3 schaal
- Naaien van deelopdrachten
- Naaien van kledingstukken op ware grootte en ½ schaal
- Textielwarenkennis ( o.a. leren herkennen van stoffen)
- Praktijkkennis

Na deze opleiding kan je verder gaan met de opleiding tot Coupeur/ Coupeuse om meer kennis en ervaring op te doen. Je kan een baan zoeken als beginnend kleermaker in een atelier van bijvoorbeeld een theater of mode atelier. Je helpt mee met het vervaardigen van gespecialiseerde kleding.

Opleidingsduur – studiebelasting:
De Costumière opleiding duurt één jaar en omvat 37 lesweken, twee dagen per week van 9.00 uur tot 15.15 uur. Het huiswerk is gemiddeld 10-12 uur per week.

Deze opleiding is ook te volgen in een dagdeel opleiding.

Kijk hier voor de lestijden en vakantierooster

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.


Combinatie studie:
De opleiding is ook te combineren met de opleiding Mode ontwerpen/ Fashion Designer in 1 of ½ dag.

Vooropleiding/ toelating:
Je moet voldoende naai-ervaring hebben om de opleiding tot Costumière te kunnen volgen. Via de Naailessen kan je instromen in de opleiding. Je kan ook de basis mode opleiding volgen en als die met goed gevolg is afgerond kan je gelijk instomen in de modevakopleiding tot Costumière.

Heb je al wel voldoende naai-ervaring dan is het mogelijk om gelijk te beginnen met de opleiding tot Costumière. Tijdens een intake gesprek vragen wij kledingstukken die je hebt genaaid mee te nemen. Wij kunnen dan beoordelen of het niveau van Costumière haalbaar is.

Afsluitend examen:
De opleiding wordt afgesloten met het examen tot Costumière die landelijk wordt afgenomen in Utrecht. Bij het behalen van het examen ontvang je het diploma Costumière.

Het examen duurt 1 dag.

Vervolg opleiding:
Deze opleiding is geschikt als vooropleiding tot de opleiding tot Coupeur/ Coupeuse.

Opleidingskosten:
1 dag per week                      € 1.700,- per schooljaar ( 2019- 2020)
2 dagen per week                   € 3.400,- per schooljaar

Proefexamen                          € 59,- ( incl. materialen)
Examenkosten:                       €108,- 

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitg. Danckaerts) € 51,95

Meisjes- en jongenskleding ( uitg. Dackaerts) € 51,95
Eenvoudige textielwarenkennis ( uitg. Wolters- Noordhoff) € 20,95
Werkboek € 32,-

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken die je gaat maken moet je zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 400,- 
Je kunt deze ook via de Modevakschool bestellen of in een stoffenwinkel/ markt kopen. Wij hebben kortingsbonnen van een aantal stoffenwinkels. 

schrijf je hier in
Aanmelden voor de juiste opleiding!

Laten we samen kijken wat bij jou past.