Opleidingen

Dit zijn de verschillende mode opleidingen die wij aanbieden:

Dagdeelopleidingen

Deeltijdopleidingen

 

 

CRKBO Instelling

Modeontwerper/ fashion designer

modeontwerper2

 

Ben je creatief, dol op mode en heb je de ambitie om als modeontwerper aan de slag te gaan?
Dan is deze opleiding een geweldige kans en aanzet om je in een jaar tijd te specialiseren in het mode ontwerpen. In deze periode (bijvoorbeeld na het afronden van de middelbare school) werk je doelgericht aan een mogelijke toekomst in de modewereld.
Onze Modevakschool heeft kwaliteit en een persoonlijke benadering hoog in het vaandel staan. Deze opleiding is voor iedereen geschikt die een passie heeft voor mode en zich daarin verder wil ontwikkelen.

Leerplan:
Tijdens deze veelzijdige opleiding maak je kennis met diverse aspecten van het mode ontwerpen. Moodboards maken, tekenen van modefiguren en allerlei ontwerp-oefeningen om je creativiteit te prikkelen. We besteden ook veel tijd aan het verwezenlijken van het ontwerp.

Je leert een basis voor patroontekenen, mouleren en naaien van je eigen collectie. Afwisselend zijn ook de gastlessen die tussendoor plaatsvinden, zoals textielkennis en kostuumgeschiedenis. Ook vinden er lezingen plaats van ontwerpers uit de modebranche om je een beeld te geven van het werken in de praktijk.

We besteden veel aandacht aan het visualiseren en het schetsen van een idee dat in de praktijk uitgevoerd gaat worden. Ook de ontwikkeling van een eigen handschrift, smaak en stijl heeft prioriteit.

We werken stapsgewijs met veel schetsen en diverse ontwerpoefeningen toe naar de eindopdracht; een kleine collectie, compleet met moodboard, kleur en materiaal idee. 
Daarbij wordt ook kritisch gekeken naar de doelgroep, de rode draad in de collectie en de uitvoerbaarheid ervan. Het eind van het schooljaar sluit je af met een unieke en persoonlijke portfolio.

Met deze opgedane kennis en je persoonlijke portfolio kun je een eigen collectie opzetten en starten met een eigen mode-label of een baan zoeken als ontwerper in de mode branche.

Opleidingsduur/ studiebelasting:
Voor de opleiding modeontwerper van één jaar (37 lesweken) zijn er drie mogelijkheden om de lessen te volgen:
- 2 dagen per week: modeontwerpen, 1 ½ dag naailes en patroontekenen en 4 zaterdagen Moulage.
- 1 dag per week: modeontwerpen, ½ dag naailes en patroontekenen, en 4 zaterdagen Moulage.
- Bij voldoende naai-ervaring en vakkennis is het ook mogelijk om alleen de mode ontwerp lessen te volgen, ½ dag per week: modeontwerpen en 4 zaterdagen Moulage.

Het huiswerk is gemiddeld 8 – 10 uur per week.

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Afsluitend examen:
Na het afronden van de collectie, met goed gevolg, ontvang je een schooldiploma Modeontwerper en een Certificaat van de Moulage cursus.

Vervolg opleiding:
Je kunt je daarna ook verder specialiseren in het technische gedeelte van het vak en een opleiding volgen tot Costumier/ Costumière, Coupeur/Coupeuse of de lingerie opleiding volgen. Het is ook mogelijk om de ontwerper opleiding gecombineerd te volgen met de dag of deel opleiding.

Opleidingskosten: 
2 dagen per week: € 3.995,00 Modeontwerpen, 1 ½ naailes en patroontekenen, 4 zaterdagen Moulage
1 dag per week: € 2.695,00 Modeontwerpen, ½ dag naailes en patroontekenen, 4 zaterdagen Moulage.
½ dag per week: € 1.500,00 Modeontwerpen ( donderdagmiddag) van 12.30 uur tot 15.30 uur

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitg. Danckaerts) € 49,95
Eenvoudige textielwarenkennis ( uitg. Wolters- Noordhoff) € 20,00

Materiaalkosten:
Voor het mode ontwerpen ca. € 300,00 (zelf aan te schaffen volgens de materialenlijst). De materialen voor het uitvoeren van de ontwerpen van je eigen collectie dient je zelf aan te schaffen zoals o.a. stof en fournituren. Geschatte kosten € 350,00.

De opleiding gaat van start bij genoeg aanmeldingen minimaal 4 en maximaal 8 leerlingen.

Schooljaar 2018- 2019

 

mode ontwerpen2

 

Basis opleiding:

Dit basis jaar is bedoeld voor iedereen die geen of weinig ervaring heeft met het vervaardigen van kleding. Iedereen kan dit basis jaar volgen om de meest uiteenlopende redenen:

  • Voor middelbare scholieren die in de toekomst plannen hebben in de mode te gaan werken en de opleiding tot Costumière en Coupeur te volgen.

  • Volwassenen die zich graag willen bekwamen in het kleermakersvak.

 

Leerplan:
In dit basis jaar leer je omgaan met de naaimachine en de verschillende mogelijkheden daarvan. Je leert verschillende naaitechnieken zoals zakken, ritsen etc. in deel opdrachten en hand naaitechnieken.
Je gaat kleding maken van bestaande patronen en je leert daarbij de voorkomende naaitechnieken van het kledingstuk. Je maakt ook kennis met het tekenen van patronen. Je gaat een aantal eenvoudige kledingstukken maken waarvan je zelf het patroon hebt getekend. In dit basis jaar krijg je inzicht hoe verschillende kledingstukken in elkaar zitten
, waar je rekening mee moet houden bij het in elkaar naaien, stofkeuze en nog veel meer. Je mag in overleg met de docent je eigen kledingstukken kiezen die je wilt gaan maken. We besteden in dit jaar veel aandacht aan het naaien van de kleding.

Opleidingsduur – studiebelasting:
De basis opleiding duurt een jaar en omvat 37 lesweken, één dag per week (dinsdag of woensdag) van 9.00 uur tot 15.15 uur. Een versnelde opleidingsduur van 2 dagen per week is mogelijk in overleg. Het huiswerk is gemiddeld 8 uur per week.

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Vervolg opleiding:
Deze basis cursus is geschikt als vooropleiding tot de opleiding tot Costumière. Aan het einde van de basis opleiding wordt beoordeeld of je wordt toegelaten tot de Costumière opleiding.

Opleidingskosten:
1 dag per week: € 1.395,00 per schooljaar

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitgave Danckaerts) € 49,95

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken en technieken die je gaat maken moet je zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 400,00

 

Schooljaar 2018- 2019

 

Lingeriestoffen.nl Dè webshop voor alle benodigdheden voor het maken van lingerie en badkleding!

Gaat u trouwen en wilt u een eigen bruidsjapon laten ontwerpen of een patroon laten tekenen? Alles is mogelijk! Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan op Nancy van Vliet bruidscouture.nl