Opleidingen

Dit zijn de verschillende mode opleidingen die wij aanbieden:

Dagdeelopleidingen

Deeltijdopleidingen

 

 

CRKBO Instelling

Coupeur/ Coupeuse

Coupeuse1 A

 Deeltijd opleiding Coupeur/ Coupeuse

Leerplan:
Na het behalen van het diploma Costumière gaat de leerstof verder tot Coupeur/ Coupeuse. De opleiding bestaat uit twee delen: een praktisch gedeelte en een theoretisch gedeelte.

Praktijkgedeelte (Coupeur/ Coupeuse I):
Er wordt veel aandacht besteed aan het naaien en pasvorm van kleding o.a. colbert, mantels e.d. met ambachtelijke vaktechnieken, het naaien van deel opdrachten, uitwerking van de patronen die je zelf hebt getekend op ware grootte en op ½ schaal tot een kledingstuk.
Om veel vakkennis op te doen ga je helpen met het naaien van o.a. kleding voor Theater en toneel.
Bij de dagopleiding doe je veel vakervaring op uit de praktijk.

Theoretische gedeelte (Coupeur/ Coupeuse II):
- Proportieleer: het aanpassen van patronen en kledingstukken voor mensen met andere maten dan de standaard maten (pomp).
- Proportieschetsen: het leren tekenen van een figuur in de juiste verhouding.
- Textielwarenkennis: uitbreiding en verdieping van de leerstof.
- Praktische handelskennis: informatie die nodig is bij het uitoefenen van een eigen bedrijf.

Moulage:
Je gaat leren om een patronen te maken zonder patroontekenen maar d.m.v. het vouwen, draperen en mouleren van de stof om een menselijk lichaam of om een pop. Les duur: 4 zaterdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Opleidingsduur – studiebelasting:
De Coupeur/ Coupeuse opleiding duurt één jaar en omvat 37 lesweken, twee dagen per week (dinsdag en woensdag) van 9.00 uur tot 15.15 uur. Het huiswerk is gemiddeld 8 – 10 uur per week.
Deze opleiding is ook te volgen in een dagdeel opleiding.

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Combinatie studie
De opleiding is ook te combineren met dagopleiding Modeontwerper/ Fashion Designer, 1 of ½ dag . (zie opleiding Modeontwerper/ Fashion Designer). Opleiding Coupeur/ Coupeuse Jongens- en heren kleding.

Vooropleiding/ toelating:
De Costumière opleiding is de opleiding die nodig is om de vervolg opleiding Coupeur/ Coupeuse te kunnen volgen.

Afsluitend examen:
Het gedeelte Coupeuse II (theorie) wordt afgesloten met een examen die landelijk wordt afgenomen in Utrecht. Bij het behalen van het examen ontvang je het Certificaat Coupeuse II.
Examenduur: 1 dag.

Het praktische gedeelte wordt afgesloten met het examen tot Coupeuse I, die landelijk wordt afgenomen in Utrecht. Bij het behalen van dit examen ontvang je het diploma Coupeuse I.
Samen met het Certificaat Coupeuse II en Coupeuse I heb je het volledige diploma Coupeur/ Coupeuse.
Examen duur: 3 dagen.

Vervolg opleiding:
Deze opleiding is geschikt als vooropleiding tot de opleiding Lerares kostuum – en Mantelvak

Opleidingskosten:
2 dagen per week: € 3.750,00 per schooljaar
Examenkosten : € volgt

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitg. Danckaerts) € 49,95
Mantel boek ( uitg. Dackaerts) € 42,95
Eenvoudige textielwarenkennis ( uitg. Wolters- Noordhoff) € 20,00
Werkboek € 32,00

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken die je gaat maken moet je zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 600,00.

Schooljaar 2018-2019 

Coupeuse1 B

 

Basis opleiding:

Dit basis jaar is bedoeld voor iedereen die geen of weinig ervaring heeft met het vervaardigen van kleding. Iedereen kan dit basis jaar volgen om de meest uiteenlopende redenen:

  • Voor middelbare scholieren die in de toekomst plannen hebben in de mode te gaan werken en de opleiding tot Costumière en Coupeur te volgen.

  • Volwassenen die zich graag willen bekwamen in het kleermakersvak.

 

Leerplan:
In dit basis jaar leer je omgaan met de naaimachine en de verschillende mogelijkheden daarvan. Je leert verschillende naaitechnieken zoals zakken, ritsen etc. in deel opdrachten en hand naaitechnieken.
Je gaat kleding maken van bestaande patronen en je leert daarbij de voorkomende naaitechnieken van het kledingstuk. Je maakt ook kennis met het tekenen van patronen. Je gaat een aantal eenvoudige kledingstukken maken waarvan je zelf het patroon hebt getekend. In dit basis jaar krijg je inzicht hoe verschillende kledingstukken in elkaar zitten
, waar je rekening mee moet houden bij het in elkaar naaien, stofkeuze en nog veel meer. Je mag in overleg met de docent je eigen kledingstukken kiezen die je wilt gaan maken. We besteden in dit jaar veel aandacht aan het naaien van de kleding.

Opleidingsduur – studiebelasting:
De basis opleiding duurt een jaar en omvat 37 lesweken, één dag per week (dinsdag of woensdag) van 9.00 uur tot 15.15 uur. Een versnelde opleidingsduur van 2 dagen per week is mogelijk in overleg. Het huiswerk is gemiddeld 8 uur per week.

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Vervolg opleiding:
Deze basis cursus is geschikt als vooropleiding tot de opleiding tot Costumière. Aan het einde van de basis opleiding wordt beoordeeld of je wordt toegelaten tot de Costumière opleiding.

Opleidingskosten:
1 dag per week: € 1.395,00 per schooljaar

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitgave Danckaerts) € 49,95

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken en technieken die je gaat maken moet je zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 400,00

 

Schooljaar 2018- 2019

 

Lingeriestoffen.nl Dè webshop voor alle benodigdheden voor het maken van lingerie en badkleding!

Gaat u trouwen en wilt u een eigen bruidsjapon laten ontwerpen of een patroon laten tekenen? Alles is mogelijk! Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan op Nancy van Vliet bruidscouture.nl