Opleidingen

Dit zijn de verschillende mode opleidingen die wij aanbieden:

Dagdeelopleidingen

Deeltijdopleidingen

 

 

CRKBO Instelling

Costumier/ Costumière

Costumiere A

 Deeltijd opleiding Costumier/ Costumiere

Leerplan:
In dit schooljaar leer je zelfstandig patronen te tekenen en het vervaardigen van dames- en meisjes kleding. Er worden diverse naai-technieken aan de hand van deelopdrachten genaaid. Er wordt veel aandacht besteed aan het naaien van de kleding van de patronen die je zelf hebt getekend op ware grootte en op ½ schaal. Ervaring krijgen met het tekenen van patronen en naaivaardigheid is erg belangrijk. Om veel vakkennis op te doen ga je helpen met het naaien van kleding voor o.a. Theater, toneel en voor particulieren. Bij de dagopleiding doe je veel vakkennis op uit de praktijk.
Na dit schooljaar kan je zelfstandig eenvoudige patronen tekenen op maat en het patroon zelfstandig uitwerken tot een kledingstuk op maat.

Vakken:
- Patroontekenen (basis) op ware grootte en 1/3 schaal
- Naaien van deelopdrachten
- Naaien van kledingstukken op ware grootte en ½ schaal
- Textielwarenkennis ( o.a. leren herkennen van stoffen)
- Praktijkkennis

Na deze opleiding kan je verder gaan met de opleiding tot Coupeur/ Coupeuse om meer kennis en ervaring op te doen. Je kan een baan zoeken als beginnend kleermaker in een atelier van bijvoorbeeld een theater of mode atelier. Je helpt mee met het vervaardigen van gespecialiseerde kleding.

Opleidingsduur – studiebelasting:
De Costumière opleiding duurt één jaar en omvat 37 lesweken, twee dagen per week (dinsdag en woensdag) van 9.00 uur tot 15.15 uur. Het huiswerk is gemiddeld 8 – 10 uur per week.
Deze opleiding is ook te volgen in een dagdeel opleiding.

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Combinatie studie:
De opleiding is ook te combineren met dagopleiding Modeontwerper/ Fashion Designer, 1 of ½ dag . (zie opleiding Modeontwerper/ Fashion Designer)

Vooropleiding/ toelating:
Je moet voldoende basis vakkennis en naai-ervaring hebben om toegelaten te worden. Als de basis opleiding met goed gevolg is afgerond wordt je gelijk toegelaten op de opleiding tot Costumière.
Heb je al wel voldoende basisvakkennis dan is het mogelijk om gelijk te beginnen met de opleiding tot Costumière. Tijdens een intake gesprek vragen wij kledingstukken die je hebt genaaid mee te nemen. Wij kunnen dan beoordelen of het niveau van Costumière haalbaar is.

Bij twijfel kunnen wij je vragen om zelfstandig een techniekje te naaien tijdens één van onze lessen.

Afsluitend examen: De opleiding wordt afgesloten met het examen tot Costumière die landelijk wordt afgenomen in Utrecht. Bij het behalen van het examen ontvang je het diploma Costumière.

Het examen duurt 1 dag.

Vervolg opleiding:
Deze opleiding is geschikt als vooropleiding tot de opleiding tot Coupeur/ Coupeuse.

Opleidingskosten:
2 dagen per week € 3.295,00 per schooljaar
Examenkosten: € volgt

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitg. Danckaerts) € 49,95
Meisjes- en jongenskleding ( uitg. Dackaerts) € 49,95
Eenvoudige textielwarenkennis ( uitg. Wolters- Noordhoff) € 20,00
Werkboek € 32,00

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken die je gaat maken moet je zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 400,00

Schooljaar 2018- 2019

lerares C  M b

 

Basis opleiding:

Dit basis jaar is bedoeld voor iedereen die geen of weinig ervaring heeft met het vervaardigen van kleding. Iedereen kan dit basis jaar volgen om de meest uiteenlopende redenen:

  • Voor middelbare scholieren die in de toekomst plannen hebben in de mode te gaan werken en de opleiding tot Costumière en Coupeur te volgen.

  • Volwassenen die zich graag willen bekwamen in het kleermakersvak.

 

Leerplan:
In dit basis jaar leer je omgaan met de naaimachine en de verschillende mogelijkheden daarvan. Je leert verschillende naaitechnieken zoals zakken, ritsen etc. in deel opdrachten en hand naaitechnieken.
Je gaat kleding maken van bestaande patronen en je leert daarbij de voorkomende naaitechnieken van het kledingstuk. Je maakt ook kennis met het tekenen van patronen. Je gaat een aantal eenvoudige kledingstukken maken waarvan je zelf het patroon hebt getekend. In dit basis jaar krijg je inzicht hoe verschillende kledingstukken in elkaar zitten
, waar je rekening mee moet houden bij het in elkaar naaien, stofkeuze en nog veel meer. Je mag in overleg met de docent je eigen kledingstukken kiezen die je wilt gaan maken. We besteden in dit jaar veel aandacht aan het naaien van de kleding.

Opleidingsduur – studiebelasting:
De basis opleiding duurt een jaar en omvat 37 lesweken, één dag per week (dinsdag of woensdag) van 9.00 uur tot 15.15 uur. Een versnelde opleidingsduur van 2 dagen per week is mogelijk in overleg. Het huiswerk is gemiddeld 8 uur per week.

Groepsgrootte:
Wij werken met maximaal 8 leerlingen per groep waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt en een persoonlijke begeleiding.

Vervolg opleiding:
Deze basis cursus is geschikt als vooropleiding tot de opleiding tot Costumière. Aan het einde van de basis opleiding wordt beoordeeld of je wordt toegelaten tot de Costumière opleiding.

Opleidingskosten:
1 dag per week: € 1.395,00 per schooljaar

Benodigde boeken:
Dameskleding en lingerie (uitgave Danckaerts) € 49,95

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken en technieken die je gaat maken moet je zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 400,00

 

Schooljaar 2018- 2019

 

Lingeriestoffen.nl Dè webshop voor alle benodigdheden voor het maken van lingerie en badkleding!

Gaat u trouwen en wilt u een eigen bruidsjapon laten ontwerpen of een patroon laten tekenen? Alles is mogelijk! Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan op Nancy van Vliet bruidscouture.nl